dinsdag 25 maart 2014

Only You

Laten we nog eens het spelletje 'zoek de gemeente in de tekstomelet' spelen.

'Waarom een woord met veel letters kiezen voor ons dorp as we er ons met twee letters kunnen vanaf maken?', zeiden de stichters van As in Limburg in een of ander gezegend jaar.

Nu we toch in As zijn, daar waren wij met Chiro Antoontje ergens in de jaren negentig op bivak. Ongeveer halverwege dat kamp riepen wij iedereen samen. Jong en oud verzamelde zich in kleermakerszit op de zanderige ondergrond van de kampplaats. We keken naar boven en zagen onze chirovlag flauw wapperen in een zomerse wind. De leider die voor de zangstonde-opdracht aangeduid was, zocht twee vrijwilligers om een aantal flappen tekst omhoog te houden. Op de achterkant van een rol behangpapier had hij de vorige avond nog snel en uit het hoofd een songtekst genoteerd. Met een stok, die hij een dag eerder in het bos had geselecteerd tijdens een spel waarbij hij op een post stond waar om de tien minuten een groepje kinderen een opdracht kwam doen in ruil voor levens in de vorm van letterkoekjes, wees hij naar de titel. De groep las: 'Only You'.Het was het hoogtepunt van het kamp. Het duurde even voor iedereen met het lied weg was maar op de kampvuuravond konden zelfs de allerkleinsten vrolijk de pada-pada's meezingen. Kippenvel alom. Niet te begrijpen voor wie er niet bij was.

'Only you' was van The Flying Pickets, daar was ik jarenlang van overtuigd. Ik kocht zelfs de 'Best Of' van deze a-capella groep. Niet doen overigens. Weggegooid geld.

Een slordige 18 jaar later blijkt dat 'Only you' helemaal niet origineel van The Flying Pickets is. Dat had ik kunnen weten, aangezien de andere nummers van die 'Best Of' titels hadden als 'Space Oddity' en 'Get Off My Cloud', duidelijk covers dus.

De componist blijkt ene Vince Clarke te zijn. En nu komt het, dames en heren. Die Clarke is de ene helft (de helft met het skinheadkapsel die niet zingt) van Erasure en die Clarke vormde daarvoor samen met Alison Moyet Yazoo. Ik weet het, daarmee heb ik gewoonweg drie 'eighties'-monumenten in één zin samengebald. Draai 'Sometimes', 'Is This Love' en 'Situation' achter mekaar en u begrijpt wat ik bedoel.

De oorspronkelijke uitvoerder van het beste kampvuurnummer aller tijden blijkt Yazoo te zijn. De schok van de week.

(Op Alison Moyet ben ik in 1987 kei verliefd geweest omdat in de Joepie stond dat ze wel eens naakt door haar huis durfde lopen. Die liefde duurde tot een volle week. In de volgende Joepie stond een duidelijke foto van haar.)

(Vince Clarke was een van de eerste Britse artiesten die openlijk homo durfde te zijn. In 1987 had ik dat niet door. Ik keek recent naar de videoclip van 'Sometimes' van 'Erasure'. Nu zie ik het.)

Wie doet er mee met deze zangstonde?  1, 2, 3 ...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten