zaterdag 15 maart 2014

De 0110 voor de arthouse cinema


Intiemer zag ik ze nooit, de helden van dEUS. Twintig jaar na het uitbrengen van Worst Case Scenario speelde ze een verrassingsoptreden in de vernieuwde Cartoon's. Dat trucje hadden ze al eens opgevoerd: in 1995 stond 'The Royal Wallonian Jazz Research Institute' in het café van de filmzaal. Alleen insiders wisten dat onder die prachtige groepsnaam de mannen van dEUS af en toe try-outs deden.

De omstandigheden zaten helemaal mee. Aan de toog van het vernieuwde café van Cartoon's smaakte de pintjes heerlijk, terwijl de ene na de andere rockster uit Antwerpen en omstreken het zaaltje binnenkwam. Bekende rockjournalisten waren er ook en managers en bekende fotografen ... dEUS in een café zien spelen is een geweldig voorrecht. Ook al speelden ze 'maar' 13 nummers, het was genieten van begin tot eind: van 'Sun Ra' tot 'Roses'.

Maar waarom stonden ze daar eigenlijk? Cartoon's, de bekende arthouse cinema in centrum Antwerpen, ging enkele maanden geleden failliet. De Belgische Lumière groep en het Nederlandse Wild Bunch boden zich aan als nieuwe uitbaters en vernieuwden de zaal en het café. In het nieuwe concept zullen er op donderdag concerten georganiseerd worden. Worden nu al aangekondigd: schoon volk als Bed Rugs en The Hickey Underworld. En dEUS gaf dus de aftrap, gratis en voor niets.

Profiteer ervan, zou ik zeggen. Steun die kleine bioscopen, ze kunnen het gebruiken. Laat Kinepolis en UGC eens een keer links liggen en ga naar een voorstelling in Cartoon's of in Filmhuis De Klappei waar je gewoon je koffie of trappist mee de zaal in mag nemen. Of nog lokaler (voor ons dan toch): cinema Rix in Deurne. Het is goedkoper, gezelliger en laten we wel wezen, ook gewoon cooler. Waar wacht u nog op?

dEUS / Nothing Really Ends:Geen opmerkingen:

Een reactie posten