donderdag 9 januari 2014

Slaapverlamming

Al zolang ik mij kan herinneren heb ik zo ongeveer eenmaal per jaar last van een wel hele specifieke nachtmerrie. In het midden van de nacht word ik wakker en voel ik dat mijn armen en benen niet kan bewegen. Ik lig op mijn rug, ben mij heel bewust van die situatie en voel mij klaarwakker. Tijdens die verlamming zie ik elke keer opnieuw dezelfde boze geest dichter en dichter komen. Een angstaanjagende situatie want ik kan niets doen om die zwarte schim te verjagen. De geest begint op mijn borstkas te drukken en dat voelt zo beklemmend dat ik het wil uitschreeuwen maar dat lukt niet want ik kan niets bewegen, ook mijn mond niet. Na een bepaalde tijd (30 seconden? vijf minuten? onmogelijk te zeggen) verdwijnt die geest dan even traag als hij gekomen is en krijg ik terug gevoel in mijn lichaam. Nu ben ik helemaal wakker. 

Het vreemde is dat ik dit al sinds mijn kindertijd meemaak. Het is zo een specifiek gevoel dat ik elke keer als ik het heb tegen mezelf zeg: 'hier is hij weer, de boze geest, niet panikeren Igor, gewoon wachten, die verdwijnt wel vanzelf'. Meestal vergeet ik het heel snel, tot de volgende keer dat die geest langskomt. 

Pas enkele dagen geleden, na het eerste bezoek van de geest in het nieuwe huis, had ik het lumineuze idee dokter internet te raadplegen. En wat blijkt: dit is een bekende aandoening genaamd slaapverlamming. Aan de reacties op het wereldwijde web te zien ben ik niet de enige die dit heeft. Een golf van geruststelling ging door me heen. 

Slaapverlamming is een periode tussen de REM slaap en het ontwaken waarbij men wel wakker is maar het lichaam nog niet. Enkel de ogen, het hart en de longen zijn actief. Dit kan erg beangstigend overkomen met hallucinaties tot gevolg. De aanwezigheid van een schim komt vaak voor.  

Ook in de literatuur komt het voor. Uit Romeo & Juliet van Shakespeare:

This is the hag, when maids lie on their backs,
That presses them, and learns them first to bear,
Making them women of good carriage.

Wie o wie heeft hier ook last van? 

Wel een mooie aanleiding om dit nummer nog eens van stal te halen:

Kristin Hersch & Michael Stipe - Your Ghost
Geen opmerkingen:

Een reactie posten