maandag 21 oktober 2013

[Solo In Progress] #10: Den Engel

Kent u deze man nog?


Het is Michael Landon die 'den engel' speelde in Highway to Heaven, een Amerikaanse tv-show (liep van 1984 tot 1989). Hij werd naar aarde gezonden om mensen te helpen. Mijn grootvader zaliger keek daar graag naar. En weet je nu wat? Ik denk dat ik den engel ben tegengekomen.

Al maanden zeg ik tegen mensen dat ik het manuscript van Solo ga opsturen naar een aantal uitgeverijen. Maar het is er nog steeds niet van gekomen. Hoe zou dat toch komen? Wel, met het risico belachelijk te klinken, er is naast dat sleutelbeen nog iets in mij geknakt bij mijn fietsongeval. Heel symbolisch werd mijn Solo-wielertruitje kapot geknipt door de ambulanciers. Het was alsof de wieler- en ander goden mij wilde zeggen dat het toch niets zou worden met dat boek.

Ondertussen heb ik dankzij mijn fantastische vrienden een nieuw Solo-wielertruitje en daarmee ging ik zaterdag voor het eerst sinds lang fietsen. Nog geen kilometer ver stopte ik voor een rood licht. Ik hoorde een stem achter mij:

'Solo Superia, jaren '60 of '70, ik wil het kwijt zijn.' Een oude man met grijs haar stond naast mij, ook op de fiets.
'Van Steenbergen heeft er nog voor gereden,' zei hij nog.
'En Van Looy ook,' vulde ik aan.
'Ge weet toch dat die ploeg van de boter was, hè?'
'Ja, zeker, mijn grootvader heeft nog gewerkt in de Solofabriek.'
'Ik ook,' zei de man. Mijn mond viel open. 'Bij de technische dienst.'
'Mijn grootvader werkte op de reclame-afdeling.'
'Ah, dat waren clevere gasten. Die waren goed bezig.'

Het licht sprong op groen en hij reed verder. Ik wou ook vertrekken om hem helemaal uit te vragen want de Solofabriek en de reclame-afdeling spelen een belangrijke rol in mijn boek. Maar mijn achterwiel blokkeerde en ik moest stoppen. Ik zette het terug vast maar de man was uit mijn gezichtsveld verdwenen ook al was ik maar enkele seconden bezig geweest met dat wiel. Ik trok nog een sprintje maar hij was nergens meer te bekennen.

Als dat geen teken is. Deze week vertrekt het manuscript naar een paar uitgeverijen en verklaar ik het boek plechtig als 'helemaal af'. Dat ik daar den engel voor nodig had.

Jimi Hendrix - Angel:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten