woensdag 30 oktober 2013

Nieuws: John Cale leeft nog.

Helemaal van slag van een intiem gesprek met een Braziliaanse broeder, kocht ik in een schilderachtig dorpje in het midden van Frankrijk een hangertje met een spreuk op: "Guarda tu corazón, porque de él brota la vida."

Nogal een openingszin, niet? En het is nog helemaal waargebeurd ook, de details bespaar ik u. Ik vind het nog altijd een mooie spreuk (vrij vertaald: bewaak je hart, want daar ontspringt het leven). Een die ik voor de rest van mijn leven zal associeren met het nummer 'Close Watch' van John Cale. Ik leerde het kennen dankzij de onvolprezen Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske en ontdekte pas veel later dat John Cale stichtend lid was van The Velvet Underground, samen met schoolkameraad Lou Reed.'Close Watch' staat in mijn top tien van mooiste liedjes aller tijden. En redelijk hoog ook. Een lied om er tegelijk zwetend warm en winters koud van te worden. Triest maar oh zo mooi.
(zijn versie van Hallelujah van Leonard Cohen staat in mijn top twintig, boven die van Lenny zelf)
(de versie van 'Close Watch' door Agnes Obel staat in mijn top honderd)
(ik geef het gewoon maar mee)

John Cale is volgens 't internet springlevend. Gratis tip van mijnentwege: stop even met die Lou Reed albums te draaien en duik in de muzikale wereld van John Cale. Koop zijn platen, schrijf hem fanmail, like zijn Facebook-berichten en ga hem live zien. Voor het te laat is en de hele wereld odes begint te schrijven waar hij zelf niets meer aan zal hebben.

Close Watch - John Cale:

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten