maandag 22 juli 2013

Twee tips voor een überkoele zomeravond


Zit u ook in uw ondergoed in de zetel? Met ventilatoren als kanonnen op u gericht? Probeert u ook het wereldrecord stilzitten zonder te zweten te verbreken?

Doe dan uw voordeel met deze twee tips:

1) Schep 200 gram suiker in een pan. Voeg 2 dl water toe en kook tot de suiker is opgelost. Laat even afkoelen. Voeg limoensap, veenbessensap en de 6 dl water toe. Giet alles in een schenkkan. Laat een halfuur afkoelen in de koelkast. Voeg in stukjes gesneden frambozen en aardbeien toe. Werk af met ijsblokjes (met dank aan de Flair van vorige week).

2) Neem het boek 'Zes maanden in de Siberische wouden' van Sylvain Tesson erbij en lees. Vergeet niet af en toe van je limonade te sippen.

Het is een verslag van een Franse journalist die wilde ervaren hoe het zou zijn om als kluizenaar te leven, diep in een Russisch bos. In de winter vriest het er -30° en in de zomer lopen er beren rond. Hij drinkt liters vodka en eet alleen maar vis. Of pasta met tabasco als hij niets kon vangen. Ondanks (of dankzij) die barre omstandigheden slaagt hij erin om prachtige zinnen neer te pennen:

Ik heb de landingsplaats van mijn leven bereikt. Eindelijk zal ik weten of ik een innerlijk leven heb.

Het bos bundelt wat de stad versnippert.

Uit een kop dampende thee stijgen veel gedachten op.

Ik ga languit op het ijs liggen. Ik lig op een vloeibaar fossiel van vijfentwintig miljoen jaar oud. Ik ben maar zevenendertig en ik ga weer naar binnen, want het is -34°. 

En nog veel meer. Een fantastisch boek.

Als toetje een stukje muziek waar Sylvain Tesson naar luisterde als hij op zijn eentje over het meer ging schaatsen. Als u nu geen kippenvel ontwaart op uw (bijna) blote lichaam dan weet ik het niet meer.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten