maandag 10 juni 2013

Coole bassistes hebben altijd een meerwaarde. Al-tijd.


Ook te lezen op www.trixonline.be/mag:


Vrouwen die basgitaar speen in rockgroepen, opwindender dan dat kon het voor mij in de eerste helft van de jaren ‘90 niet worden (al kwamen Erika Eleniak van Baywatch en Isabelle, het mooiste meisje van de klas, aardig in de buurt). Ik was geen fan van Hole en zeker niet van Courtney Love maar hun concert op Pukkelpop ‘95 heb ik toch helemaal uitgekeken en dat lag alleen maar aan de heerlijk swingende heupen van bassiste Melissa Auf Der Mauer. 


Hetzelfde verhaal bij The Smashing Pumpkins: zonder de fabelachtige blondine D’Arcy Wretzky zou die groep toch een pak minder te bieden hebben. Zie ook: Kim Deal bij The Pixies of Josephine Wiggs bij Kim Deals eigen groepje The Breeders. Of dichter bij huis: Lies Lorquet bij Mintzkov. Coole bassistes hebben altijd een meerwaarde. Al-tijd.


Maar er kan er maar één de übercoolste zijn en dat is zonder twijfel Kim Gordon van Sonic Youth. Beluister en bekijk Kool Thing op YouTube and I rest my case. Qua leeftijd kon ze mijn moeder zijn maar dat hield mijn fantasie toen niet tegen. Sexy mama!


Sonic Youth is natuurlijk meer dan alleen de stem en bas van Kim Gordon. Luister nog eens naar Daydream Nation of (mijn favoriet) Dirty en bid samen met mij dat ze opnieuw samenkomen. Hoewel, ook apart doen de bandleden mooie dingen: Lee Ranaldo maakte vorig jaar met Between the Times and the Tides een heerlijk plaatje en zanger (en ook ex van Kim, hun scheiding is de reden van de split) Thurston Moore maakte met Demolished Thoughts één van de beste platen van 2011. Akoestisch, rustig en liedjes met vioolpartijen, dat waren we niet van hem gewend.

Thurston heeft anno 2013 een nieuwe band: Chelsea Light Moving. Het mag weer wat harder, ruiger en punky-er. Dat doet de single Burroughs (hier gratis te downloaden) toch vermoeden. Ik kijk al uit naar de plaat. Trouwens, ook bij Chelsea Light Moving speelt er een vrouw op bas. Dat kan geen toeval zijn.


Check de bassiste en de rest van Chelsea Light Moving komende donderdag in Trix of op het Cactus festival.

Sonic Youth - Kool Thing:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten