zaterdag 5 januari 2013

Work In Progress #1 [werktitel: Solo]Het werd hier al een aantal keer aangekondigd maar nu is het - echt-en-techtig - officieel: ik werk aan een boek. In het beste geval wordt het een roman: een verhaal gebaseerd op waargebeurde personen en verzonnen feiten. In het slechtste geval eindigt het tussen oude edities van De Morgen, Aldifolders en vuile pizzadozen bij het oud papier. In ieder geval wil ik er in 2013 ervoor gaan, wat de uitkomst ook zal zijn.

Ik zal op deze plek vertellen over hoe mijn vorderingen, over mogelijke titels, over inspiratiebronnen, over wendingen. Dit op aanraden van Austin Kleon die een geweldig boekje schreef getiteld 'Steal Like An Artist' en dat dankzij mijn geweldig liefje voor mij onder de kerstboom lag. Op pagina 82 staat het volgende: 'Je gaat niet alleen online omdat je iets te zeggen hebt; je kunt ook online gaan omdat je iets zoekt om te zeggen.' Wie weet krijg ik, door over mijn verhaal te bloggen, geweldige ingevingen om mijn boek nog beter, of iets minder slecht, te maken. Hoe meer reacties hoe beter : hou uw opmerkingen dus niet in, of het nu hier is, of op een of andere sociale netwerksite of (en dat is natuurlijk het beste van al) op café. 

Voilà, hey girls, hey boys, superstar djs, here we go:

Work In Progress #1: 
5/1/2013 - 6.700 woorden 
Hoofdstuk 1 is klaar en is naar enkele proeflezers gestuurd. 

Het verhaal gaat over mijn grootvader zaliger langs vaders kant. Hij heeft lang bij de Solofabriek in Merksem gewerkt, in het begin als opzichter en later op de reclameafdeling. Ik denk niet dat mijn grootmoeder ooit met andere boter heeft durven bakken. Nog voor ik één woord geschreven had was er voor dit verhaal al een titel: Solo. Dankbaar wegens vele betekenissen: boter dus, een ontsnapping in een wielerwedstrijd, een gitaarsolo in een liedje, 'alleen'-zijn, ... De grootste teleurstelling in mijn prille carrière kwam er dan ook bij de verschijning van het elfhonderdmiljoenste boek van Pieter Aspe want dat kreeg als titel mee, u raadt het al, Solo.

Vandaar dat mijn Solo ondertussen is gedegradeerd tot werktitel en ik op zoek ben naar een andere titel. Of zou ik mij daar niets van mogen aantrekken?6 opmerkingen:

 1. Fantastisch, mensen die voor hun droom gaan! Ik wens je alle succes en zal je vorderingen op de voet volgen. Ik vind je titel toch wel heel goed, jammer van Pieter Aspe dan maar. Mijn saxofoonleraar zei vroeger toen we solo's (!) moesten spelen: "Het is beter dat het ergens op trekt dan dat het nergens op trekt". Dus gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mogelijke titels: de kinderen van chronos, 13, zoenoffer, .......
  'solo you' Pieter Aspe!!!!!
  Of...... ik denk er mee over na en hoop op een geweldige ingeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, heb ik nog eens efkes tijd om hier bij te lezen, is alles waar je het in 2010/2011 over had plots uitgekomen/aan het uitkomen. Hoe cool is dat!

  Spijtig van de titel, die is inderdaad steengoed. Maar er komt vast wel een nog betere uit de bus. Go, Igor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hey Igor,

   Mijn grootvader - die ik nooit gekend heb - heeft er geloof ik ook gewerkt. Zal ik meeschrijven?

   Groeten en tot morgen,
   Goedele

   Verwijderen
 4. Wauw, Marijke die moet ik onthouden: 'het is beter dat het ergens op trekt dan dat het nergens op trekt' - mag ik die gebruiken in het boek?
  Ingevingen mag je altijd whatsappen Koen :-)
  Merci Sarah, je weet: je bent nog altijd mijn voorbeeld hè!
  Louis Hoefnagels, algemeen directeur van de Solo, grappig toeval, Goedele :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Igor,

  Je mag me gerust als proeflezer inschakelen. Misschien kan ik je zelf helpen met wat verzonnen feiten op het vlak van romances. Zoals je weet heb ik er al een aantal beleefd.
  Mogelijke titel: Van solo naar duo!

  Patrick (je collega)

  BeantwoordenVerwijderen