donderdag 10 januari 2013

[Solo In Progress] #2: over tekst die ik plots kwijt ben, dat begint al goed


Solo In Progress #2
10/1/2013: 6.700 woorden

Veel lijk ik niet opgeschoten deze week want ik zit nog steeds aan 6.700 'affe' woorden. Ik heb nog wel verder geschreven maar daar is nog redigeerwerk aan, hopelijk kan ik daar de komende week tijd voor maken. 'Solo' vinden velen onder jullie een goeie titel, ook al heeft Pieter Aspe die ook al gebruikt. Ik denk er verder over na.

En voor de rest? Goed en slecht, eigenlijk. Ik zal beginnen met het slechte nieuws. Ik gebruik de schrijfsoftware van Skrivener voor dit boek. Een programma met geweldig veel mogelijkheden waarvan ik 2/3 nog niet ken. Maar hetgeen ik al wel ken maakt het al veel aangenamer schrijven dan Word bijvoorbeeld. Zo kan je heel makkelijk structuur brengen in je tekst en kan je aan verschillende hoofdstukken tegelijk werken. En heel leuk: met een simpele klik op een knop tover je je scherm om in een typemachine! Geen afleiding meer, enkel een wit schermvullend blad op een zwarte achtergrond. Cool!

Maar! Plots kwam de boodschap op het scherm dat er iets fout was gelopen met mijn trialversie en dat het programma onverwacht gesloten werd. Bij het opnieuw openen merkte ik dat alles weg was. Shit. Geen onoverkomelijk probleem omdat ik alles ook in Word en PDF heb maar toch jammer. Heeft iemand toevallig tips voor een ander, gelijkaardig, schrijfprogramma?

Het goede nieuws kwam van de drie proeflezers die zo vriendelijk waren het eerste hoofdstuk na te lezen. Ik werd gisteren in café Mombasa uitgenodigd om hun bemerkingen te bespreken. En daar heb ik veel aan gehad. Dus, andere kandidaat-proeflezers, merci voor jullie enthousiasme, ik ga jullie zeker weten te vinden.

Eén van de bemerking geef ik hier mee: in het boek probeert een personage de geur van zijn behoefte uit de WC te verwijderen door een stukje WC-papier in brand te steken. Ik schrijf dat de zuurstof de geur weghaalt maar een nalezer dacht dat het de zwavel was van een lucifer die dat jobke voor mekaar brengt. Wie kent het definitieve antwoord?

2 opmerkingen:

 1. hej Igor,
  na lange tijd nog eens op je blog terecht gekomen en meteen midden in een schrijvers-avontuur beland! geweldig!

  wat het in brand steken van WC-papier betreft, het werkt al gewoon door een lucifer aan te steken. maar ben er ook niet uit of het komt door de zwavel of verbranden van zuurstof. Misschien eens proefondervindelijk uittesten? Als het met nen aansteker ook lukt, heeft de zwavel er niks mee te maken...

  voor de titel: als t een liefdesverhaal is, is 'Boterbriefje' misschien een goed alternatief? anders: 'Solist' (als benaming voor iemand die bij Solo werkt)

  nog veel inspiratie gewenst!
  Karen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Karen,

   Merci voor de reactie en de tips :-) Blijven volgen hè!

   Groetjes,
   Igor

   Verwijderen