donderdag 2 augustus 2012

35, Op Radio 2, La Complainte Pour Sainte Catherine (1975)


Ik luister niet graag naar Roos Van Acker op de radio. Toch niet als ze presenteert. Zingen daarentegen, dat mag ze van mij volop doen. Studio Brussel mag trouwens dringend nog eens een hitje van Eden (Morning Bear of My Boat bijvoorbeeld) door de ether jagen. Ik zag die groep ooit live in Bouckenborgh in Merksem en zal de wiegende heupen van de blondine aan één van de twee zangmicrofoons nooit vergeten. Later zou die blondine bekend worden als Roos Van Acker.

Het is niet natuurlijk niet evident om in de voetsporen van Tomas De Soete te treden. Maar toch heb ik het gevoel dat de talenten van Roos elders liggen. Om die reden luisteren wij al een hele vakantie niet naar Studio Brussel ’s morgens maar naar Radio 2. Af en toe ergeren we ons daar ook hoor, zeker als de luisteraars de muziek mogen kiezen. Want om de een of andere reden antwoordt iedereen hetzelfde op de vragen:

beste song aller tijden: Summer Of ’69 van Bryan Adams
beste plaat voor op de dansvloer: You’re The First, The Last, My Everything van Barry White
ontroerendste plaat: De Roos van Ann Christy

Is er dan geen redactie bij Radio 2 die de keuzes wat kan sturen? Stiekem heb ik al een tijdje zin om eens een licht afwijkende keuze door te sturen:

beste song aller tijden: Satan Is In My Ass van Evil Superstars
beste plaat voor op de dansvloer: Territorial Pissings van Nirvana
ontroerendste plaat: To Eve The Art van Cradle Of Filth

En dan maar hopen dat de slapende redactie ook die ochtend niet wakker is en die nummers zonder nadenken uitzendt.

Voor de rest niets dan lof voor Radio 2. Ik heb zelfs bijna, heel impulsief, de Radio 2 Topcollectie Franse Klassiekers gekocht op iTunes. 100 nummers voor 12,99 euro. Daar kan je toch niet voor sukkelen?  Ik zou het echt moeten doen, alleen al voor dat ene nummer dat op de compilatie staat: ‘Complainte Pour Sainte-Catherine’ van de zussen Kate & Anna Mc Garrigle. Ik zag ooit op tv de leden van ‘De Bende Van Wim’ dit nummer brengen met een koor, ergens in een kerk in Frankrijk. Tranen in mijn ogen. Onvindbaar op YouTube maar wel voor eeuwig gekerfd in mijn ziel.

Nog een weetje om mee af te sluiten: Kate Mc Garrigle heeft met Loudon Wainwright (ja, dé Loudon) twee kinderen gemaakt: Rufus en Martha (ja, dé Rufus en dé Martha!). Wat een familie!

Net zoals Radio 2!  Altijd dicht bij jou!


Picture by Mark Seliger


Geen opmerkingen:

Een reactie posten