woensdag 20 juni 2012

25, Lunsentorpet, Enjoy The Silence (2001)


Dat Stockholm een populaire citytripbestemming is, dat is geen nieuws. Prachtige stad, veel water, cultuur met hopen en natuurlijk schone Zweedse mensen. Voor Stockholmliefhebbers die wel eens wat anders willen, hierbij mijn persoonlijke tip. 

Stap 1: laat Stockholm links liggen de volgende keer als je aankomt op Arlanda of Bromma Airport en neem de trein naar Uppsala. In deze noordelijker gelegen studentenstad is het ook mooi en gezellig. 
Stap 2: stap het toeristisch infokantoor binnen.  
Stap 3: ga op zoek naar het poezeke van het infokantoor want zij (ja, enkel zij) kan je de weg uitleggen naar Lunsentorpet. 
Stap 4: sla proviand in. Worstjes en een bus ketchup, bijvoorbeeld.
Stap 4: ga op stap! Een korte busrit en een fantastische wandeltocht door de Zweedse natuur later kom je aan bij Lunsentorpet: een huisje in het midden van de wildernis waar je gratis en voor niets mag slapen. Stromend water vind je aan de pomp, eten maak je op een open vuur met zelf gesprokkeld hout en slapen doe je in één van de bedden. Extra tip: doe deze trip in de winter dan is het donker om half vier ’s middags en zie je niet waar je aankomt. De echte pracht van de omgeving ontdek je dan ’s morgens als er nog prut in je ogen zit en je buiten met je ochtendplas je naam aan het vormen bent in de vers gevallen sneeuw. Heerlijk.

Een jaar of elf geleden deed ik deze trip zelf met twee kompanen (vandaar de vergroende foto’s).  Het huisje staat er nog, zegt Google. Of het poezeke van het infokantoor er nog is, dat weet ik niet. En of ze tien jaar later nog altijd een poezeke is, dat weet ik ook niet. Maar laat dat u vooral niet tegenhouden! 

Uit hetzelfde jaar 'Enjoy The Silence' van Tori Amos:


1 opmerking:

  1. Igor, ik kan alleen maar bevestigen dat hét Poezeke van 't reisburo er na al die jaren nog steeds fantastisch uitziet (althans in mijn fotografisch geheugen ...)

    BeantwoordenVerwijderen