dinsdag 29 mei 2012

35, Death Valley, Hotel California (1976)

Middelheim, mijn favoriete Antwerpse museum is nog beter/mooier/groter geworden! Ik denk soms dat wij Antwerpenaren te weinig beseffen wat voor een pareltje er daar te ontdekken valt in het zuiden van onze stad. Een fantastische combinatie van natuur en beelden. En gratis te bezoeken! Mijn favoriete werk is 'Dialoog' van Albert Szukalski.Ik zie die beelden met mekaar praten. En dan bedoel ik: ik zie de tekstballonnen boven hun hoofden, ik voel de spanning aan die in hun woorden ligt, ik zie hun mimiek, voel de pijnlijke stiltes vallen en hoor het gezucht. Geweldig inspirerend. Let ook op de tafel die schijnbaar het gewicht van de conversatie draagt maar die eigenlijk zweeft boven de grond. Andere beelden van deze kunstenaar (in dezelfde spookachtige stijl) vind je ook op andere plekken in de stad: in het Elzenveld en op het dak van een herenhuis op de Komedieplaats bijvoorbeeld. Maar Szukalski is ook buiten Antwerpen bekend!

Zelfs helemaal in Amerika (spreek het uit op z'n Eddy Wally's)! Dat heb ik persoonlijk ontdekt, acht jaar geleden tijdens een rondreis door Californië. Mijn broer en ik reden door Death Valley, het laagste en heetste punt van de USA, toen we bordjes en pijlen tegenkwamen waarop stond 'Visit Ghosttown Rhyolite', We reden er naartoe en stapten uit de airco recht de hitte in. Wat ik daar zag was adembenemend. Een openluchtmuseum (zoals Middelheim) in het midden van de natuurpracht van Death Valley met als absoluut pronkstuk 'Het Laatste Avondmaal' van Albert Szukalski. Ik herkende zijn signatuurbeelden van honderden meters ver. En hoe dichter ik kwam, hoe zekerder ik was dat het niet om een fata morgana ging maar wel om mijn favoriete beeldhouwer. Wat een verrassing om een stukje Antwerpen te ontdekken zo ver weg van huis.

Vandaag de dag hangt er nog steeds een gehandtekende poster van 'Het Laatste Avondmaal' aan de muur van mijn slaapkamer. En het plan is om in september opnieuw naar Amerika en Death Valley te trekken om 'Het Laatste Avondmaal' te aanschouwen. Yes!Tenslotte, in de categorie 'Wist je dat?':
Wist je dat Albert Szukalski, over wiens leven Wikipedia trouwens bijzonder karig is, een rol kreeg in het Kiekeboe stripalbum 'Een zakje chips' in het personage Béber Tsuklatski?  Kijk maar.


In Amerika zal het volgende nummer door de boxen van onze huurwagen klinken terwijl het liefje en ik door de woestijn van Death Valley zoeven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten