zondag 24 april 2011

13, In Heaven, She's A Mystery To Me (1989)


Gisteren had Roy Orbison 75 jaar moeten geweest geworden zijn. Happy Birthday!

Hij stierf in 1989 en de plaat Mystery Girl werd postuum uitgebracht. You Got It werd een hit in de Radio 2 Top 30 en zo leerde ik de Roy kennen. Mijn 13-jarige ik kocht Mystery Girl op cassette in den Bazaar in Schoten en beluisterde die zeker 1 miljoenmiljard keer. Op zo'n draagbaar cassettespelerke want mijn eerste stereo-radio moest ik nog krijgen.

Het is een prachtige plaat met prachtige nummers. Over The Comedians schrijf ik wel eens een apart stukje want dat verdient dat wereldnummer. You Got It kennen jullie allicht (misschien zelfs in de versie van Conny Fabri?), California Blue hoor je af en toe ook nog op de radio en wie bij A Love So Beautiful emotieloos blijft, die is een natte dweil. Ik heb het nogal heel hard voor She's A Mystery To Me. Geschreven door Bono trouwens, op een voor hem zeer begenadigde dag. Het tromgeroffel in het begin, die invallende gitaar, die stem, de tekst en die prachtige uithaal op het einde van het liedje ... Muziek zoals die niet meer gemaakt wordt.

De stem van Roy Orbison geeft het woord hemels een nieuwe invulling.1 opmerking:

  1. Jeugdsentiment! 'You got it' was één van de eerste liedjes die ik heb opgenomen op mijn rode radio-casseterecorder die de Sint me bracht toen ik in het vijfde leerjaar zat. Nu moet ik vooral aan een scene uit 'De helaasheid der dingen' denken als ik de Roy op de radio hoor.

    BeantwoordenVerwijderen