zaterdag 27 november 2010

22, Schoten, Question Mark (1998)

Ik ben al een paar weken een boek aan het lezen. Euh ... ik bedoel ik ben al een paar weken een boek aan het proberen lezen. Euh ... ik bedoel ik ben al een paar weken een boek aan het proberen proberen lezen. Het gaat namelijk niet goed vooruit. En dat klinkt slechter dan ik het bedoel.

Het gaat over "De vragende vorm" van Padgett Powell. Een boek dat louter uit vragen bestaat. Mijn probleem is dat ik over elke vraag nadenk en voor mezelf een antwoord probeer te formuleren. Bij sommige vragen gaat dat vlot, over andere vragen kan ik dan weer dágén nadenken. Het boek is al meegereisd naar Londen en Berlijn, het heeft op mijn nachtkastje gelegen, in de zetel, op de eettafel. Maar het gaat nergens goed vooruit. Nee, helemaal niet. Ik zit nog maar aan pagina 22.

De vriendelijke ontlener van het boek (danku Koen, allé ik denk toch dat ik u dankbaar ben) zegt dat ik niet mag nadenken over de vragen maar alle vragen in een flow moet lezen. Tja, dat lukt me dus niet.

Voorbeelden vraagt u? Ok, hierbij:

Zijn je emoties oprecht? Zijn je zenuwen instelbaar? Hoe sta je tegenover de aardappel? Moeten we nog altijd Constantinopel zeggen? Maakt een paard zonder naam je meer of minder nerveus dan een paard met een naam? Vind je kinderen lekker ruiken? Zou je hondenkoekjes eten als die nu voor je stonden? Zou je op een stoep kunnen gaan liggen om uit te rusten? Hield je van je vader en moeder, en doen psalmen je wat? Als je wordt teruggezet naar de laatste plaats in elke categorie, ben je dan voldoende getergd om je omhoog te vechten? Wordt er wel eens bij je aangebeld? Zit er haar op je tanden? Zou Mendelejev je in zijn periodiek systeem der elementen in het juiste hokje zetten of zou het alle kanten op kunnen gaan? Hoeveel push-ups kun je doen?

Voor alle duidelijkheid: dit is de eerste alinea, zo gaat het nog 175 pagina's verder.

Maar wat vind ik er nu van? Wel ik jojo tussen twee meningen. Ik vind het een fantastisch boek. Ik vind het een ergerlijk boek. Een haat/liefde verhouding dus en dat met een boek. Tja.

Trouwens, de ondertitel van het boek luidt "Een roman?"

Mijn antwoord: ik weet het niet, Padgett, ik wéét het niet! Maar ik blijf erover nadenken. Koen, is het goed dat ik uw boek ergens in de loop van 2032 teruggeef?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten