donderdag 14 oktober 2010

18, Antwerpen, Innocent When You Dream (1987)

Het is een tijd voor een verhaaltje met zoveel toevalligheden dat het alleen maar waar kan zijn.

Iedereen heeft ooit wel een docent/leraar/leider/priester gehad waar je, vele jaren later, nog steeds van onder de indruk bent. Bij mij is dat Meneer Hendrickx, mijn docent Engels in het eerste jaar Marketing aan de Sint-Eligius Hogeschool. Hij was toen ongeveer 40, haar kortgeschoren, streng, heel ad rem en onwaarschijnlijk rad van tong. Ik was toen 18, lang haar in een paardenstaart, braaf, heel stil en altijd onwaarschijnlijk hard aan het nadenken voor ik iets zei. Ik had een beetje schrik van hem maar ook veel bewondering.

Op een dag ging de les over de "marketing of movies", als voorbeeld werd "Superman" aangehaald en alles wat erbij komt: product placement, gadgets, campagnes ... Maar Meneer Hendrickx gaf ook aan dat marketing niet voor alle films bestemd is. Zo was hij zwaar onder de indruk van "Smoke" van Wayne Wang, een kleinschalige film die genoeg had met mond-tot-mondreclame.

Mijn broer ging die tijd regelmatig naar de videotheek en ik vroeg hem vanaf die dag telkens om uit te kijken naar Smoke. En na een keer of 23 was het zo ver: hij had 'm gevonden! En wat bleek:

1. het scenario werd geschreven door Paul Auster waar ik toen al een paar boeken van had gelezen en wat sinds de film mijn favoriete auteur is (New York trilogie: lezen!)
2. de film eindigt met een geweldig verhaal met muziek van Tom Waits, waar ik toen al zot van was (zie hieronder)
3. het verhaal speelt zich af in New York, mijn favoriete stad aller tijden (waar ik dringend nog eens naartoe moet)
4. het is een prachtige film, tot op vandaag mijn favoriet aller tijden (dvd kan bij mij ontleend worden)

En betreft Meneer Hendrickx: die vond ik plotsklaps nog fantastischer. Ik denk dat ik doorheen de jaren stiekem wat meer Meneer Hendrickx wilde worden. Hij was een overtuigde jogger/loper wat ik toen nog belachelijk vond maar nu ben ik zelf een verstokte loper. Mijn lang haar is er ook al een tijdje af.

En het strafste van al is: weet je hoe zijn (toen) pasgeboren zoontje heette ... Juist ja, Igor!

Meneer Hendrickx, of mag ik ondertussen al Johan zeggen, this one's for you:

2 opmerkingen: